corba.gen.tr
Çorba

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Kelle Çorbası

Kelle Çorbası, büyük ve küçükbaş hayvanların baş kısımlarının çeşitli işlemlerden geçmesi sonucu elde edilen çorba türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan kelle çorbası; bizim ülkemize has bir çorbadır ve seveni de oldukça fazladır. İçerisinde bulunan yoğun protein, kolesterol ve kalojen maddeleri ile zengin bir besin kaynağı olmasının haricinde, bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği lezzete de sahiptir. Biraz zahmetli olsa da sağlık açısından öyle çok faydası var ki anlatmakla bitmez. Hatta pek çok uzman, özellikle kanser hastalarının sıklıkla tüketmesi gerektiğini ısrarla tavsiye etmektedir. Çünkü, bünyesindeki kalojen en değerli besin maddelerinden biridir. Bilhassa gelişim çağındaki çocuklara bol bol yedirilmeli. Kemik kırıklarında ve kas yırtılmalarında tedaviye destek verir.

Sakatatların içerisinde belki de en çok tüketileni kelle çorbasıdır. Her yörede yapılışı farklılık gösterebilir. Ancak lezzetini veren sosudur. İyi hazırlanmış terbiyeli bir sos, kelle çorbasını yemeğe değer kılan en önemli unsurdur. Tercihe göre; yanak, dil, beyin hatta göz kısımlarını bile ekleyebilirsiniz. Kellenin kullanılmayan tek bölgesi kemikleridir. Yapımı biraz zor ve uzun süren bu çorba, tadına bakıldığında uğruna verilen tüm zahmetleri unutturacak türden bir çorbadır. Ayrıca şunu da belirtmeliyim; artık dışarıda hazır temizlenmiş kelle satışı yapan yerler mevcuttur.
Kelle Çorbası

. Yani evdeki uğraşınız azalacaktır.

Kelle çorbası malzemeleri:
  • Bir adet temizlenmiş kuzu kellesi
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 tane limon 
  • Tuz
Yapılışı:
İlk olarak temizlenmiş kelleyi yaklaşık 5 saat boyunca suda bekletiyoruz. Yalnız bu süre zarfında kellenin suyunu birkaç kez değiştirelim. İçerisinde pislik olup olmadığını anlamak için, ağzı üstü sert bir zemine vuralım. Böylelikle iyice temizlenmiş olacak. Daha sonra tekrar sudan geçirip düdüklü tencereye koyalım. Üzerine 7 su bardağı su ile biraz tuz ekleyip ağzını kapatın ve ocağa bırakın. Düdüklüden fışlama sesi geldikten sonra 25 dakika süre tutup pişirelim. Piştikten sonra suyunu ayrı bir tencereye süzün. Ellerinizle ayırdığınız kellenin etlerini kuşbaşı doğrayın ve süzdüğünüz suyun içine atıp yeniden ocağa alın. İçerisine ezilmiş sarımsakları, sirke, pul biber, tuz ve bir limonun suyunu da ekleyip kısık ateşte bir taşım daha kaynatın. Sağlık deposu kelle çorbanız hazır. Sosunu isteğe bağlı servis edilirken de ekleyebilirsiniz. Ben iyice özdeşleşmesinden yanayım.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 08.10.2016 10:15:29

Kelle Çorbası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kelle Çorbası"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kelle Çorbası

Kelle Çorbası, büyük ve küçükbaş hayvanların baş kısımlarının çeşitli işlemlerden geçmesi sonucu elde edilen çorba türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan kelle çorbası; bizim ülkemize has bir çorbadır ve seveni de oldukça fazladır....

Sütlü Tarhana Çorbası

Sütlü Tarhana Çorbası, her yörenin, memleketin tarhana çorbası çok farklıdır. Son zamanlarda eskilerin yaptığı sütlü tarhana çok pişirilip tüketilmekte. Tarhana süt çok yakışmakta çocuk sahibi olan ailelerin bol bol tüketmesi çok...

Tavuklu Paça Çorbası

Tavuklu Paça Çorbası, Kelle ve paça çorbasının sevenleri  çok olduğu gibi sevmeyenleri de çoktur. Aslında genel olarak sakatat seven bir milletiz ama nedense özellikle gençlerimiz  belli bir yaşa gelmeden sakatat türü yemeklerde...

Lahana Diyeti Çorbası

Lahana Diyeti Çorbası, Hızlı şekilde kilo vermek isteyenler için hazırlanan lahana diyeti çorbası sizi fazla yağlarınızdan kolayca kurtulmanız için yardım ediyor. Lahana çorbası diyeti yaparken alkol almamaya kesinlikle dikkat...

Bulgurlu Yayla Çorbası

Bulgurlu yayla çorbası, gün geçtikçe yayla çorbasının çeşitleri de artmakta bulgurlu yayla çorbası bunlara biridir. Ana yemek öncesi sofralarımızda kesinlikle yer almakta. Bulgurlu yayla çorbası diyet yapanlar için de ara öğün vey...

Sütlü Domates Çorbası

Sütlü Domates Çorbası, yaz kış tüketilebilecek lezzetli bir çorbadır. Özellikle kıtır ekmek ve kaşar peyniri ile son derece doyurucu ve besleyici bir çorbadır. Okul çağındaki çocukların ya da hastaların beslenmesinde veya akşam ye...

Terbiyeli Mercimek Çorbası

Terbiyeli mercimek çorbası, Mercimek çorbasının Türk mutfağındaki yeri bellidir.sofralarda sık sık yer almaktadır. Fakat mercimek çorbası terbiyeli bir şekilde çok daha lezzetli ve çok daha değişik bir ada sahiptir. Mercimek çorba...

Sütlü Tavuk Çorbası

Sütlü tavuk çorbası, bol karabiber ve limonla tüketebileceğiniz bir çorbadır. Bahar aylarında soğuk algınlığının başlaması ile bünyemizi güçlendirecek yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Sütlü tavuk çorbası da bu yiyecekler ar...

Havuçlu Mercimek Çorbası

Havuçlu mercimek çorbası, özellikle kış aylarında çorba sofralarımızdan eksik olmaz, hem besleyici hemde tok tutucu özelliği sayesinde de çocuklarımıza hazırlayabileceğim çorbaların başında mercimek çorbası gelir. Mercimek çorbası...

Çorba Türleri

Çorba türleri, soğuk havaların vazgeçilmezi olan çorbalar, değişik türlerde hazırlanarak sofralarda yerini bulabilir. Acılı, ekşili, sebzeli, etli gibi pek çok türe sahiptir. Yaz kış fark etmeksizin başlangıç yemeği olarak içilebi...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Çorba, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018