Nohut ve yeşil mercimekli çorba nasıl yapılır?

Nohut ve yeşil mercimeğin lezzet buluşmasıyla hazırlanan bu besleyici çorba, hem pratik hem de doyurucu bir öğün alternatifi sunuyor. Bir gece önceden hazırlık gerektiren nohutun yanı sıra taze sebzeler ve baharatlarla zenginleşen tarif, soğuk günlerde içinizi ısıtacak.

28 Ekim 2025

Nohut ve Yeşil Mercimekli Çorba Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • Tuz
  • 1 demet maydanoz
  • Limon dilimleri (servis için)

Hazırlık Süresi: 15 dakika (nohut ıslatma süresi hariç)


Pişirme Süresi: 45-50 dakika

Porsiyon: 6 kişilik

Yapılışı:

  • Islatılmış nohutu süzün ve tencereye alın. Üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyip 15 dakika haşlayın.
  • Yeşil mercimeği yıkayın ve haşlanmış nohutların olduğu tencereye ekleyin.
  • Soğanı küp küp doğrayın. Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın.
  • Zeytinyağını ayrı bir tavada kızdırın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ince ince doğrayıp soğanlara ekleyin, 1 dakika daha kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 2-3 dakika kavurmaya devam edin.
  • Kavurduğunuz salçalı karışımı tencereye ekleyin.
  • Doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ilave edin.
  • Kimyon, kırmızı biber, karabiber ve tuzu ekleyin.
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve nohutlar yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  • Çorba piştikten sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip 2 dakika daha pişirin.
  • Servis yaparken üzerine limon sıkabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Nohutları bir gece önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını kontrol edebilirsiniz
  • Daha kremamsı bir kıvam için blender'dan geçirebilirsiniz
  • Servis sırasında üzerine nane veya pul biber serpebilirsiniz

Besin Değerleri (1 porsiyon için yaklaşık):

  • Kalori: 280 kcal
  • Protein: 15g
  • Karbonhidrat: 45g
  • Lif: 12g

Bu besleyici ve doyurucu çorba, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak, protein ve lif açısından zengin bir seçenektir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Keşkek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Keşkek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri