Kelle Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kelle Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Çorbası, büyük ve küçükbaş hayvanların baş kısımlarının çeşitli işlemlerden geçmesi sonucu elde edilen çorba türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan kelle çorbası; bizim ülkemize has bir çorbadır ve seveni de oldukça fazladır. İçerisinde bulunan yoğun protein, kolesterol ve kolajen maddeleri ile zengin bir besin kaynağı olmasının haricinde, bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği lezzete de sahiptir. Biraz zahmetli olsa da sağlık açısından öyle çok faydası var ki anlatmakla bitmez. Hatta pek çok uzman, özellikle kanser hastalarının sıklıkla tüketmesi gerektiğini ısrarla tavsiye etmektedir. Çünkü, bünyesindeki kolajen en değerli besin maddelerinden biridir. Bilhassa gelişim çağındaki çocuklara bol bol yedirilmeli. Kemik kırıklarında ve kas yırtılmalarında tedaviye destek verir.

Sakatatların içerisinde belki de en çok tüketileni kelle çorbasıdır. Her yörede yapılışı farklılık gösterebilir. Ancak lezzetini veren sosudur. İyi hazırlanmış terbiyeli bir sos, kelle çorbasını yemeğe değer kılan en önemli unsurdur. Tercihe göre; yanak, dil, beyin hatta göz kısımlarını bile ekleyebilirsiniz. Kellenin kullanılmayan tek bölgesi kemikleridir. Yapımı biraz zor ve uzun süren bu çorba, tadına bakıldığında uğruna verilen tüm zahmetleri unutturacak türden bir çorbadır. Ayrıca şunu da belirtmeliyim; artık dışarıda hazır temizlenmiş kelle satışı yapan yerler mevcuttur. Yani evdeki uğraşınız azalacaktır.

Kelle çorbası malzemeleri
  • Bir adet temizlenmiş kuzu kellesi
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 tane limon
  • Tuz
Kelle Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak temizlenmiş kelleyi yaklaşık 5 saat boyunca suda bekletiyoruz. Yalnız bu süre zarfında kellenin suyunu birkaç kez değiştirelim. İçerisinde pislik olup olmadığını anlamak için, ağzı üstü sert bir zemine vuralım. Böylelikle iyice temizlenmiş olacak. Daha sonra tekrar sudan geçirip düdüklü tencereye koyalım. Üzerine 7 su bardağı su ile biraz tuz ekleyip ağzını kapatın ve ocağa bırakın. Düdüklüden fışlama sesi geldikten sonra 25 dakika süre tutup pişirelim. Piştikten sonra suyunu ayrı bir tencereye süzün. Ellerinizle ayırdığınız kellenin etlerini kuşbaşı doğrayın ve süzdüğünüz suyun içine atıp yeniden ocağa alın. İçerisine ezilmiş sarımsakları, sirke, pul biber, tuz ve bir limonun suyunu da ekleyip kısık ateşte bir taşım daha kaynatın. Sağlık deposu kelle çorbanız hazır. Sosunu isteğe bağlı servis edilirken de ekleyebilirsiniz. Ben iyice özdeşleşmesinden yanayım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çorba Kalori?

Çorba Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hasta Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hasta Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tel Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tel Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?