Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Çorbası

Mercimek çorbası, her mutfakta sıkça pişirilen ve oldukça popüler olan bir çorba türüdür. Kırmızı mercimek, çok az malzeme ile bile hazırlanabilen ekonomik bir çorbadır. Ayrıca besleyici değerini artırmak için içerisine çeşitli sebzeler eklenerek de hazırlanabilir. Bu kadar pratik ve ekonomik bir şekilde hazırlanan mercimeğin faydalarını öğrenelim.

Mercimeğin Faydaları

  • Kanda kötü kolesterol düzeyini düşürür. Bu özelliği ile kalp krizi riskini önler.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelir ve kalın bağırsağın çalışma fonksiyonlarını düzenler.
  • İçeriğindeki potasyum sayesinde hipertansiyonu dengeler.
  • Mercimeğin içeriği kansere karşı etkilidir.
  • Hemoroit hastalığına karşı etkili rol oynar.
  • Diyabet hastalarında insülin ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Mercimeğin Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram kuru mercimekte

  • 340 kalori
  • 24.7 gram protein
  • 22 gram karbonhidrat
  • 0 kolesterol
  • 1.1 gram yağ
  • 1.5 gram lif
  • 145 miligram fosfor
  • 79 miligram kalsiyum
  • 6.8 miligram demir
  • 6.8 miligram sodyum
  • 370 miligram potasyum
  • 0.37 miligram B1 vitamini
  • 0.32 miligram B2 vitamini
  • 2 miligram B3 vitamini

Mercimek Çorbası Malzemeleri

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 adet havuç
  • 1 çorba kaşığı un
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 litre su
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Mercimek Çorbası Sosu İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber

Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Uygun bir tencereye sıvı yağı alarak ısıtın. Isınan yağın üzerine minik minik doğradığınız kuru soğanı ekleyerek soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Ardından soğanların üzerine unu ekleyin ve unun kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Daha sonra küp küp doğradığınız havuçları ve bol su ile yıkayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin. Malzemelerin üzerine 1 litre su ilave ederek karıştırın. Havuç ve mercimek haşlanıncaya kadar pişirin.

Pişen çorbayı blenderden geçirin. Üzerine tuz, karabiber ve kimyon ekleyerek tekrar ocağa alıp altını kısın. Çorbanın kıvamı koyu olursa biraz daha su eklenebilir. Ufak bir cezvenin içine tereyağını alarak eritin. Üzerine kırmızı pul biber ilave edin ve kızdırın. Hazırladığınız sosu çorbaya dökerek karıştırın. Mercimek çorbası servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Korkutalp

26 Temmuz 2024 Cuma

Mercimek çorbası yaparken soğanları kavururken un eklemek gerçekten gerekli mi, yoksa bu adımı atlayabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Korkutalp,

Mercimek çorbası yaparken soğanları kavururken un eklemek, çorbaya biraz daha yoğun bir kıvam kazandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu adımı atlayabilirsiniz. Un eklemeden de lezzetli ve kıvamlı bir mercimek çorbası yapmanız mümkün. Eğer daha yoğun bir kıvam isterseniz, pişirme süresini biraz uzatarak mercimeklerin iyice dağılmasını sağlayabilirsiniz veya çorbayı blendırdan geçirerek daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz. Yani, un eklemek zorunlu değil, tamamen sizin tercihinize bağlı. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yüzük Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yüzük Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Grip Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Grip Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri