Ispanak Kökü Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Ispanak Kökü Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ispanak, koyu parlak yeşil yaprakları ve etli yapısıyla bilinen, tek yıllık otsu bir bitkidir. Asya Kıtası'nın güneybatı ve orta bölgelerinin yerli bir bitkisi olan ıspanak, dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilen bir sebzedir. Kış aylarında sıkça tüketilen ıspanak, özellikle yoğurtlu, hamur işi ve çorba çeşitleriyle sofralarımızda yer alır. Ispanak, her yaştan insanın sevdiği ve sıkça tükettiği bir sebzedir. Özellikle çocukların gelişim dönemlerinde yüksek demir içeriği nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken bir bitkidir. Çizgi film karakteri Temel Reis sayesinde birçok çocuk ve yetişkin ıspanağı severek tüketmektedir.

Ispanak Kökü Çorbası Malzemeleri
  • 2 top ıspanağın kökü (yaklaşık 20 adet)
  • 1 diş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuzot
  • Yarım çay kaşığı nane ve pul biber
Terbiyesi İçin
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı su
Ispanak Kökü Çorbası Nasıl Yapılır?

Ispanak köklerinin öncelikle temizlenmesi için bol su ile yıkanması gerekir. Eğer çamurlu ise bir miktar su içerisinde biraz üzüm sirkesi ile yarım saat bekletilmesi önerilir. Böylelikle tüm çamurlardan arındırılmış olur. Daha sonra kökler ufak ufak doğranarak hazır hale getirilir. Doğrama işlemi bittikten sonra suyu bir süzgeç ile boşaltıldıktan sonra tekrar bir yıkama işlemi yapılarak suyu süzülür ve bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan havuç soyulduktan sonra rendelenir ve bir diş sarımsak da doğranıp malzemeler hazırlanır.

Çorbanın Pişirilmesi

Bir tencere içerisine sıvı yağ ilave edilip ocağa alındıktan sonra, malzemeler içerisine ilave edilerek kavrulur. Kavrulan malzemelerin üzerine su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynama işlemi olduktan sonra ortalama yirmi dakika daha pişirilir. Bu sırada terbiyesini hazırlamak için gereken un, yoğurt ve su bir kap içerisinde kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Kaynayan tencereden alınan bir çay bardağı su ile yoğurt kesilmeyecek şekilde az az ilave edilerek terbiye hazırlanır. Hazır olan terbiye tencere içerisine yavaş yavaş ilave edilerek bir taraftan da karıştırılmaya devam edilir ki böylelikle terbiye topaklaşmadan istenilen şekilde erime göstersin. En son baharatlar da ilave edilerek ocak üzerinde beş dakika daha kaynatıldıktan sonra ıspanak kökü çorbamız hazır ve servis edilebilir hale gelir.

Ekstra Bilgiler

Ispanak kökü çorbası, özellikle akşam yemeklerinde tercih edebileceğiniz sağlıklı ve besleyici bir çorba çeşididir. Ispanak kökleri, yapraklarına göre daha az kullanılan bir kısım olsa da, içerdiği besin değerleriyle oldukça faydalıdır. Çorbanın içine ekleyeceğiniz limon suyu, lezzetini artırırken aynı zamanda C vitamini desteği sağlar. Ayrıca, çorbanın üzerine serpeceğiniz taze nane yaprakları veya dereotu, hem görsel olarak hem de tat olarak çorbaya farklı bir boyut kazandırır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni