Ekşili Çorba Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Ekşili Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili çorba, yörelere göre farklılık gösteren bir çorba çeşididir. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü olan bu çorba, Akdeniz Bölgesi'nde de sıkça yapılır. Bulgur kullanılarak yapılan çorba, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde düğün yemeği olarak da tercih edilir. Ekşili çorba yapımı biraz zahmetli olsa da sonuç, verilen zahmete değmektedir. Özel günlerde değişik ve lezzetli bir çorba tarifi arıyorsanız, ekşili çorbayı mutlaka denemelisiniz.

Ekşili Çorba İçin Gereken Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • 500 gram kemikli parçalanmış et
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sumak
  • 1 limon suyu
  • Karabiber, tuz, kırmızı pul biber
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çay bardağı irmik

Terbiyesi İçin

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet limon suyu
  • 1 adet yumurta sarısı

Ekşili Çorba Nasıl Yapılır?

Ekşili çorba için kemik parçalarını bir tencereye alarak 10 dakika kadar haşlayın. Haşlanan etin üzerine tereyağını ilave edip kavurun. Kuru soğanın kabuklarını soyup bir tanesini tencereye yemeklik doğrayın. Bir süre kavrulduktan sonra domates ve biber salçasını ilave edip kavurmaya devam edin. Kavrulan malzemelere 5 su bardağı sıcak su ekleyip, altını kısın ve kaynamaya bırakın.

Önceden haşlanmış 1 su bardağı nohudu ocakta kaynamaya bırakılan malzemelere ekleyin. Çukur bir kabın içine kıyma, ince bulgur, ince doğranmış ya da rendelenmiş kuru soğan, tuz, kırmızı toz biber, karabiberi ekleyip homojen bir şekilde yoğurun. Köftenin kıvamı macun kıvamında olmalıdır. Bunun için el hafif ıslatılarak yoğrulabilir. Tamamen birbiri ile özdeşleşen köfte hamurundan misket büyüklüğünde parçalar koparıp, unlanmış tepsiye yuvarlayarak atın. Tüm köfte bittikten sonra hazırlanan köfteleri ocakta kaynayan malzemelerin üzerine ilave edin. 15 dakika kadar kaynadıktan sonra sumak ve limon suyunu ekleyerek kaynatmaya devam edin.

Terbiyesi için çukur bir kabın içinde bir adet yumurta sarısını çırpın. Üzerine 2 su bardağı yoğurt ekleyip çırpmaya devam edin. Un ve limon suyu ilave ederek karıştırın. Kaynayan çorbaya hazırlanan terbiyeyi sicim şeklinde dökün ve bir taraftan karıştırmaya devam edin. Çorbayı devamlı karıştırarak bir iki dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın. Ekşili çorba tüm lezzetiyle servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lokanta Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lokanta Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yarma Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yarma Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çorba Kaç Kalori? Çorbaların Kalori Hesabı

Çorba Kaç Kalori? Çorbaların Kalori Hesabı

Güncel

1 Kâse Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

1 Kâse Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

Güncel

Sütlü Patates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri