Kıymalı Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kıymalı Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Şehriye Çorbası

Kıymalı şehriye çorbası, hemen her evde sıkça pişirilen çorba çeşitlerinden biridir. Özellikle kış aylarında hastalanan kişilere şifa niyetine sıkça pişirilir. Çorbanın içerisine karabiber, kırmızı pul biber ve bolca limon sıkılarak tüketilir. Besin değeri oldukça yüksek olan kıymalı şehriye çorbası, gelişim çağında olan çocuklar ve ek gıdaya geçen bebekler için oldukça faydalıdır. İçerisine ilave edilen kıyma, protein açısından zengin bir besin kaynağı olduğundan büyük fayda sağlar. Yapılışı oldukça pratik olan bu çorba, kışın ve yazın her hafta mutlaka evlerde pişirilmektedir. Ayrıca, evde çorba pişirecek başka bir malzeme yoksa hemen şehriye ile çorba hazırlanır.

Kıymanın içerisine domatesin yanına ince doğranmış sivri biber de ilave edilebilir. Kısacası, oldukça faydalı olan kıymalı şehriye çorbasını eşinize, çocuklarınıza, eve gelen konuklarınıza ya da ramazan ayında sofranızda yer verebilirsiniz. Özellikle bağırsakların yumuşak kalmasında büyük rol oynayan bu çorba, her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Çorba, en çok yaşlıların severek yediği nefis lezzetlerden biridir.

Kıymalı Şehriye Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı arpa ya da tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı dolusu dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet rendelenmiş olgun domates
  • 1 avuç maydanoz
  • Yeterli miktarda tuz
  • 1 litre sıcak kaynamış su

Kıymalı Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle çorba tenceresini ocağın üzerine alalım ve içerisine sıvı yağı ilave edelim. Ardından kıymayı ekleyerek kavurma işlemine başlayalım. Kıyma suyunu bırakıp çektikten sonra üzerine rendelenmiş domates ile domates salçası ilave edilerek iyice kavrulur. İsterseniz domates salçası yerine biber salçası da kullanabilirsiniz. Domates rendesi yerine yazın eliniz ile hazırladığınız konserve domates sosu da kullanılabilir. Kıyma ile domates sosu iyice kavrulduktan sonra damak zevkinize göre çorbanın tuzunu ayarlayın. En son kıymanın içerisine ince şekilde doğranmış olan maydanozu ve şehriyeyi ekleyerek karıştırın. Kaynamış sıcak suyunu ilave edelim ve arada bir karıştırarak kaynaması için bırakalım. Eğer arada bir karıştırmazsanız şehriyeler hemen tencerenin dibine yapışır. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve şehriyeler yumuşayıncaya kadar kıymalı şehriye çorbasını pişirelim. Çorba piştikten sonra servis kasesine alalım ve yanında limon, karabiber ve kırmızı pul biber ilave ederek ikram edelim.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni