Soğanlı biberli şehriye çorbası nasıl yapılır?
Lezzetli ve pratik bir çorba arayanlar için soğan ve biberin enfes uyumuyla hazırlanan şehriye çorbası, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Renkli sebzeler ve baharatlarla zenginleştirilen bu tarif, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak.
Soğanlı Biberli Şehriye Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
- 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
- 1 adet yeşil biber (küp doğranmış)
- 1 adet kırmızı biber (küp doğranmış, isteğe bağlı)
- 1 su bardağı tel şehriye
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 adet tavuk bulyon (isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış, isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı tereyağı (servis için)
- 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye sıvı yağı alın ve orta ateşte ısıtın.
- İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun (yaklaşık 3-4 dakika).
- Küp doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri ilave edip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ekleyip 1 dakika kadar kavurun, kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Tel şehriyeleri tencereye ekleyip hafif renk alana kadar (2-3 dakika) kavurun.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve diğer baharatları ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısıp, tencerenin kapağını kapatın.
- Şehriyeler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10-12 dakika) kısık ateşte pişirin.
- Son dakikada isteğe bağlı olarak ince kıyılmış sarımsakları ekleyip 1 dakika daha pişirin.
- Ocaktan almadan önce tereyağını ekleyip karıştırın.
- Servis kaselerine aldığınız çorbayı ince doğranmış maydanozla süsleyerek sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Şehriyeleri fazla kavurursanız çorba acılaşabilir, dikkatli olun.
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur.
- Kıvamı koyu gelirse sıcak su ekleyerek ayarlayabilirsiniz.
- Çorbanızı servis ederken limon sıkmak lezzetini artıracaktır.
|