Sarımsaklı Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Sarımsaklı Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsaklı Tarhana Çorbası: Türk mutfağının en geleneksel çorbalarının başında gelir. Çok eski devirlerden Türkler yemekleri kurutarak saklıyorlarmış. Dünyada üzerinde Türkler tarafından keşfedilen yemeklerden biridir. Sarımsaklı tarhana çorbası o zamanlardan günümüze kadar ulaşmış güzel bir çorbadır. Yaşlı ninelerimiz Sarımsaklı tarhana çorbasının insanları hastalıklardan koruyup, çok güç ve kuvvet verdiğini söylerler. Düşünüldüğünde ise eski Türklerin çok kuvvetli savaşçılar olduklarını, bununda organik ve doğru beslenme ile alakalı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bizde binlerce yıllık geçmişi olan bu güzel yemekleri sofralardan eksik etmeyerek hem kendimiz hem de çocuklarımızın sağlıklı bireyler olmasını sağlayabiliriz. Şimdi kolay bir tarif ile sarımsaklı tarhana çorbasının tarifini yapalım.

Sarımsaklı tarhana çorbasının malzemeleri
  • 3 litre su.
  • 3 yemek kaşığı tereyağı.
  • 2 diş sarımsak.
  • 1 kâse yoğurt.
  • 1 adet yumurta.
  • 200 gram tarhana çorbası.
  • 1 kaşık kuru nane.
  • Bir tutam pul biber.
  • Tuz.
Sarımsaklı tarhana çorbası nasıl yapılır?

Sarımsaklı tarhana çorbasına başlanmadan önce, bir kâse içerisine kuru tarhanaları koyup üzerine bir iki bardak su ilave ediyoruz. Yumuşaması için 3-4 saat bekleterek ara ara hafifçe karıştırıyoruz. Sarımsaklı tarhana çorbasını pişireceğimiz derin bir tencereyi ocağa koyuyoruz, içerisine 3 yemek kaşığı kadar tereyağını ısıtarak yağı hafifçe yakıyoruz. Sonra yavaş yavaş 3 litre kadar su ilave edip, suyun kaynamaya bırakıyoruz. 2 diş sarımsağı soyarak çatalla eziyoruz, ezilen sarımsakları suyun içerisine bırakıyoruz. Su kaynadıktan sonra ezilmiş tarhanaları ekleyerek orta ateşte karıştırıyoruz. Tarhana çorbasının püf noktası karıştırmaktır. Eğer çorbayı karıştırmazsak malzemeler top top olur, eklediğimiz yoğurt kesilir. Bir kâse yoğurdun içerisine bir yumurta kırıp yoğurdu çırpıyoruz. Sonra yavaş yavaş kaynayan suya ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Tarhana kurutulurken tuz serpilir, bu sebepten çorbanın tuzunu kontrol ettikten sonra gerekirse tuz serperiz. 15-20 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alarak dinlenmeye bırakıyoruz.

Üzeri için küçük bir tavada bir kaşık tereyağı eritip bir kaşık naneyi ve bir tutam bul biberini kavurup sos yapıyoruz. Hazırladığımız sosu çorbanın üzerine gezdirerek ekliyoruz. Nefis sarımsaklı tarhana çorbamız hazırdır. Sıcak servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mahluta Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mahluta Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fasulye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pratik Çorbalar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Çorbalar Tarifi ve Malzemeleri