Topalak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Topalak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Topalak Çorbası

Topalak çorbası, Türk mutfağının benzersiz ve lezzetli çorba çeşitlerinden biridir. Özellikle acı severler için mükemmel bir tercih olan bu çorba, içeriğindeki baharatlarla damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Topalak çorbasının en önemli özelliklerinden biri de bol acı ile hazırlanmasıdır. Bu sayede çorba daha lezzetli bir hal alır ve vazgeçilmez çorbalar arasında yerini alır.

Topalak Çorbası Malzemeleri

  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet yumurta
  • Tuz ve kimyon
  • 1 çay kaşığı nane
  • 4 yemek kaşığı un

Çorbası İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı tereyağı + 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Kuru nane, kırmızı pul biber ve tuz
  • Yarım limon suyu

Topalak Çorbası Nasıl Yapılır?

Adım 1: Bulguru Hazırlama

İnce bulguru derin bir kabın içine alarak üzerine sıcak su ekleyin. Kabın kapağını kapatarak bulgurların şişmesini bekleyin. Yaklaşık 15 dakikada bulgurlar şişecektir. İyice suyunu çeken bulgura geriye kalan malzemeleri ekleyerek yoğurun. Yoğrulan bulgurun kıvamı yapışkan olmalıdır. Eğer çok sert bir kıvam elde edilmişse az su eklenebilir.

Adım 2: Köfte Yapımı

Geniş bir tepsiyi 2 yemek kaşığı un ile unlayın. Fazla unu atmak için tepsiyi silkeleyin. Hazırladığınız bulgurlu karışımı 4 eşit parçaya bölerek rulo yapın. Rulodan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayın. Bulgurun yapışmasını önlemek için avuç içini ıslatabilirsiniz. Yuvarladığınız topları unladığınız tepside biriktirin.

Adım 3: Çorbayı Hazırlama

Uygun bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını ilave edin. Kuru soğanı incecik yemeklik olacak şekilde doğrayın ve yağa ilave ederek şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kavrulan soğanlara salçaları, baharatları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyerek 1-2 dakika kadar daha kavurun. Ardından 10 su bardağı su ilave ederek çorbanın tuzunu ekleyin. Çorbaya eklediğiniz su kaynadıktan sonra, hazırladığınız köfteleri suya atın.

Adım 4: Nohut ve Mercimek Ekleme

Köfteler 10 dakika kadar piştikten sonra, yeşil mercimeği ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ocakta mercimek yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorbayı ocaktan almadan 5 dakika önce haşlanmış nohudu ekleyin. Nohut ile 5-6 dakika kadar daha kaynatarak çorbanın altını kapatın. Son olarak limon suyunu da ilave edin.

Sunum ve Servis

Topalak çorbası servis için hazır. İsterseniz servis yapmadan hemen önce tereyağı, nane ve pul biber ile sos hazırlayarak çorbanın üzerine gezdirebilirsiniz. Bu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtıcı ve lezzetli bir seçenek olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Et Suyuna Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Et Suyuna Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Saray Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Saray Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri